KONSANTRASYON NEDİR & KONSANTRASYON ARTTIRMA YOLLARI NELERDİR

Gün içerisinde yapmış olduğunuz birçok farklı iş durumu bulunabilir. Genellikle birçok kişinin tercih etmiş olduğu iş sektöründe farklı alanlarda çalışmak, yorgunluğa sebep olabilir. Sektör bakımından iş olarak birçok farklı sektör grubunda çalışmış olsanız da, işe tamamen odak sağlamanız ve konsantre olmanız çok önemlidir. Konsantrasyon, iş ile ilgili veya herhangi bir şeyle ilgilenirken, zihinsel ve bedensel olarak odaklanmanızı sağlar. Genel olarak bakıldığında konsantrasyon bakımından tercih edebileceğiniz birçok farklı teknik bulunsa da, işinize odaklı bir şekilde çalışmanız, verim açısından çok önemlidir. 

Sektör bakımından çalışmış olduğunuz işe, konsantre bir şekilde çalışmanız, başarı elde etme konusunda çok önemlidir. Genellikle birçok kişi farklı yapılardan dolayı konsantrasyon sağlamış olsa da, özellikle son dönemlerde daha aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Gerek iş sektöründe gerekse normal günlük yaşantınızda konsantre bir şekilde yaşamanız, daha düzgün bir iş çıkarmanız anlamına gelir. Konsantrasyon sadece iş olarak değil, özellikle ders çalışırken çok önemlidir. Odağınızı tamamen derslere yöneltmeniz doğrultusunda, daha aktif ve daha rahat bir şekilde odak sağlayabilirsiniz.

KONSANTRASYON ARTTIRMA YOLLARI

Herhangi bir işle uğraşırken, konsantre bir şekilde çalışmanız için tercih etmeniz gereken ve dikkat etmeniz gereken birçok farklı durum bulunur. Özellikle son dönemlerde konsantrasyon sahibi olan kişiler, daha yoğun bir şekilde çalışarak, elde etmek istedikleri başarıları kolay bir şekilde elde edebilirler. Konsantrasyonu bozmak için birçok farklı eylem bulunsa da, bu eylemlere dikkat ettiğiniz sürece, tamamen odaklı bir şekilde işlerinize dönük çalışabilirsiniz. Konsantrasyon artırmak için tercih edebileceğiniz birçok farklı yol bulunur. İstenilen düzeyde bir başarı elde etmek için özellikle bu yollara dikkat etmenizde fayda vardır.

DÜZENLİ UYKU

Konsantrasyon artırmak için en önemli etkenlerden bir tanesi, düzenli uyku olmaktadır. Genel olarak bakıldığında günlük yaşantımızda en önemli olan ihtiyacımız uyku olmaktadır. Uyku, daha dinç ve daha konsantre bir hayat yaşamak için gerekli olan en önemli etkenlerden bir tanesidir. Genellikle uyku bakımından çok fazla uyku uyumayan kişiler, yorgun ve bitkin bir hal alırlar. İşlerinize tamamen konsantre olabilmeniz için, uyku düzeninizi sürekli olarak kontrol etmenizde fayda vardır. Bu sayede daha düzenli ve daha aktif bir uyku performansı sağlayabilirsiniz.

DÜZENLİ EGZERSİZ

Düzenli bir egzersiz planı oluşturmak, konsantrasyonun artması için en önemli olan durumlardan bir tanesidir. Her sabah düzenli olarak egzersiz yapmak ve her gün belirli saatlerde egzersiz planı oluşturmak en önemli durumlardan bir tanesidir. Genellikle konsantrasyon sağlamak için tercih edilen egzersiz türlerinden bir tanesi, yürüyüş olmaktadır. Zihnin berrak ve sakin olduğu bu zamanlarda özellikle sabahları yürüyüş yapmak sizin için çok önemlidir. Egzersiz yapmak ile konsantrasyon sağlamak arasında büyük bir etki bulunur. Düzenli bir şekilde spor yapan bir kişi ve spor yapmayan bir kişi arasında konsantrasyon açısından önemli farklar göze çarpar. Düzenli bir şekilde egzersiz yapan kişilerin işlerine odakları daha fazla arttığından dolayı, egzersiz yapmayan kişilerde odak konusunda problemler yaşanabilmektedir.

STRES YÖNETİMİ

Konsantrasyon için önemli etkenlerden bir diğeri ise, stres yönetimi olmaktadır. Çoğunlukla birçok kişinin günlük bir kaygısı bulunur. Bu kaygılar zaman içerisinde çoğalarak, yerini strese bırakır. Stresli olan bir vücut etkili bir şekilde düşünemediği için, konsantrasyon konusunda eksiklikler yaşayabilir. Hayatınızda yaşamış olduğunuz olaylarda minimum stres yaşayarak, stresinizi kontrol almanızda fayda vardır. Konsantrasyon konusunda stresli bir yaşantınız bulunuyorsa, yapmanız gereken işlerinize odağını büyük bir oranda azalır. Bu tarz durumlarda daha aktif bir şekilde kullanım sağlayarak, odak açısından işlerinize daha konsantre olabilirsiniz.

TEK GÖREVLİ ÇALIŞMA STİLİ

Konsantrasyon konusunda artış görmek isterseniz, odağınızı her daim tek bir işe vermenizde fayda vardır. Genellikle birçok kişinin tercih etmiş olduğu birçok farklı konsantrasyon durumu bulunur. İş yükünün artmasından dolayı, tek bir işe odak göstermezseniz, konsantrasyon konusunda eksiklikler yaşayabilirsiniz. Mümkün olduğu kadar bulunduğunuz işe konsantre olup, odak açısında sadece o işe odak sağlayabilirsiniz. Tek görevli çalışma stilinin kişilere sağlamış olduğu en önemli faydalardan bir tanesi, konsantrasyon açısından büyük bir önem taşımasıdır.

DİKKAT DAĞITICI UNSURLARDAN KAÇINMA

Herhangi bir iş ile uğraşırken, dikkatinizin dağılmaması için özenli bir şekilde dikkat etmeniz gereken durumlar bulunur. Özellikle teknolojik ürünler ile bir iş yapmak isterseniz, dikkat dağınıklığı konusunda aktif bir şekilde etkili rol oynayabilir. İş ile uğraşırken yanı başınızda telefon vb. teknolojik ürünlerin bulunması, dikkatinizi dağıttığı için konsantrasyon konusunda eksiklikler yaşayabilirsiniz. Özellikle işinizi tam odaklı bir şekilde çalışabilmeniz için, dikkat dağıtıcı olan unsurlardan kaçınmanızda fayda vardır. Bunun dışında çalışma koşullarının da büyük bir önemi vardır. Gürültülü ve yüksek bir sesin bulunduğu ortamda dikkat dağınıklığı yaşandığı için konsantrasyon açısından odaklanamama sorunu bariz bir şekilde görülebilir.

PLANLAMA VE HEDEF 

Konsantrasyonun düzenli ve aktif bir şekilde işlemesi için özellikle dikkat etmeniz gereken en önemli durumlardan bir tanesi, planlama durumudur. Son dönemlerde birçok kişinin tercih etmiş olduğu ve yaygın bir şekilde kullanım sağlamış olduğu planlar bulunur. İşlerinizin düzenli ve kusursuz bir şekilde ilerlemesi için işinize yaramış olan bu plan çeşitleri, konsantrasyon açısından da büyük bir etkiye sahiptir. Planlama ve yönetme konusunda hassas bir şekilde davranarak, daha rahat ve daha konforlu bir şekilde kullanım sağlayabilirsiniz. Günlük plan oluşturmak ve aylık plan oluşturmak gibi plan tercihiniz var ise, aktif plan uygulama yöntemlerini tercih edebilirsiniz. 

BESLENME DÜZENİ

Konsantrasyon konusunda aktif bir şekilde konsantrasyon sağlamak isterseniz, düzenli bir yaşantıya ayak uydurmanızda fayda vardır. Düzenli uyku, düzenli egzersiz ve düzenli beslenme en önemli etkilerinden bir tanesidir. Beslenme konusunda sabah, öğlen ve akşam saatlerinde yemiş olduğumuz yemeklerin ardından, daha motive ve daha aktif bir beslenme ortaya koyabilirsiniz. Son zamanlarda beslenme düzeyi bakımından birçok kişinin tercih etmiş olduğu birçok farklı durum ortada bulunabilir. Beslenme konusunda özellikle geceleri abur cubur yerseniz, uyku düzeninizi etkilediği için konsantrasyon konusunda odaklanamayabilirsiniz. Bu tarz durumlarda özellikle beslenme konusunda, sağlıklı ve besin değeri yüksek yiyecekler tercih etmeniz, konsantrasyon açısından çok daha iyi olacaktır.

ÇALIŞMA ORTAMI

Konsantrasyon verimini arttırmanız için izlemeniz gereken yollardan bir diğeri ise, çalışma ortamınızdır. Genellikle çalışma ortamlarının sessiz ve sakin olması konsantrasyon açısından çok önemlidir. Büyük şirketlerde çalışan kişilerin, çalışma ortamı konusunda pek şanslı olduğu söylenemez. Kalabalık bir ortam olması ile birlikte, konsantrasyon konusunda odaklanamama durumu ortaya çıkabilir. İş verimini etkilemiş olan çalışma ortamları, çoğunlukla kalabalık yerlerde çalışanların tercih etmediği yerlerden bir tanesidir. Konsantre bir şekilde çalışmak isteyen kişilerin, kendilerine ait sessiz ve sakin bir yer bulması, çıkarılan iş açısından çok önemlidir. Sesli ve gürültülü bir ortamdan ne kadar uzak kalırsanız, işlerinize ait olan konsantrasyon o kadar daha fazla artış gösterir. Eğer ki, ders çalışma gibi bir durumda konsantrasyon artışının olmasını isterseniz, kendi odanızda dikkatli bir şekilde derslerinize konsantre olarak, başarı seviyenizi arttırabilirsiniz.